Koopkracht:  “De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.”     

(Loesje)

 

 

 

 

 

 

Wij nemen de reis naar het verleden en vergelijken dat met de huidige tijd. Het is geen toeval dat de prijzen in Spanje rond 1540 beginnen te stijgen om later te exploderen. Het valt samen met de verovering en het leegplunderen van de Inca’s, Maya’s en Azteken. Het is geen toeval dat vanaf 1600 de prijzen stabiliseren. Rond die tijd begint de aanvoer van het goud en zilver sterk te dalen. Het huidige geld printen is te vergelijken met de in overvloed aanwezige edelmetalen in die periode. Dit metaal was in feite geld. Voor de volkeren van midden- en Zuid Amerika werd deze periode een desastreuze aderlating . Hoe zal het ons vergaan? Onder luid protest zullen naar verluid zeer eenzijdige handelsverdragen getekend gaan worden. Nu al kan je stellen dat het geld in steeds rapper tempo verdwijnt ook al blijft de portemonnee hermetisch gesloten. Blijven wij leven in een sluier van illusie? Blijven we een onwerkelijk beeld houden als resultaat van materiële waarneming en de foute impressie daarvan? Nu weten en respecteren wij dat de Mayacultuur er eentje was met een ontwikkeld schrift, vol kunst, prachtige architectuur en superieure kennis van astronomie. De Inca’s legden uitgebreid wegen aan waardoor het reizen gemakkelijker werd in een wereld zonder geld. Op dit moment  weten wij ook veel en kunnen van alles met geld. Wie profiteert daar van? De globalisering, technologische vooruitgang, vrijhandel in de wereld en de razend snelle ontwikkeling van de financiële markten dreigden de prijs omlaag te drukken. De koopkracht omhoog. De gulden keihard. Meer keuzes. Een groeiende middenstand…..

[Oplossing 1] Werk verplaatsen naar het buitenland, belasting paradijzen creëren, grondstoffen, water en voedsel schaars maken, volken verplaatsen en een geldtsunami  veroorzaken. De waarde van het geld van nu staat gelijk aan voedsel bonnen. Tussen 1600 en 1914 bedroeg de inflatie gemiddeld in bijna heel de wereld zo’n 0 procent. Van 1914 – 2014/15 zijn er oorlogen, hyperinflaties, grote depressies, prijsstijgingen, torenhoge schulden en financiële instabiliteit.

[Oplossing 2] De bank + overheidsfraude speelt zich af achter gesloten deuren en wordt verkocht als ‘crisis’. “Stel me geen vragen, dan vertel ik geen leugens en dat geldt ook voor vragen over het wegmoffelen van de kosten op uw conto “.  Hogere inflatie verlaagt onze schulden omdat we onze oude schulden met geld dat minder waard is afbetalen. Corporaties en regeringen profiteren er van. En wij dan? Nee voor ons werkt het geheel andersom. Het totaal burger tegoed van de spaarrekeningen opgeteld bij ons pensioenvermogen is plusminus 1.500 mld. En staat tegenover een schuld van ruim 600 mld. Dat is nog steeds een kleine 900 mld. positief. Kunstmatige inflatie zal in dit geval de waarde van de bezittingen, spaargeld en pensioengeld gestaag uithollen.

[oplossing 3] Cash geld verbannen.

[oplossing 4] Klimaatgeld van landen eisen terwijl het klimaat al miljarden jaren veranderd. Lampje? De koopkracht ontwrichting kan je narekenen vanaf  het jaar 1450  www.iisg.nl (internationaal instituut voor sociale geschiedenis). Dan is het nu tijd om tegenover de [oplossingen] een paar simpele vragen te stellen. Hadden de oude beschavingen ons nodig? Hadden wij en hebben wij op onze beurt de EU en de centrale banken nodig?  Hebben wij geprofiteerd van honderd jaar beleid van centrale banken, aangestuurd door haar bezitters?

Koopkracht is laten liggen wat je niet nodig hebt. Gaat er een lichtje branden? De vooruitgang baseert zich op geschiedenis en voorkomt herhaling. Laat het IMF de geschiedenis ingaan als ‘Inflatie Maximum Fonds’. De economisch actieve burger gaat wellicht het ruilmiddel zelf scheppen en stopt met nog meer ruimte te maken voor hen die zowat alles hebben. Het bestrijden van de inflatie door  meer thuis te blijven is dan geen optie meer. Verandering van spijs……