Mooiste dorp van Nederland

Impressie gespreksavond kleine windmolens

Gespreksavond kleine windmolens, 2 dec 2016

De sympathieke vertegenwoordiger van EAZ windmolens is een boomlange vent zonder wieken. Hij bracht zijn standpunten duidelijk. Daar stond eindelijk iemand met een verhaal die tegelijk openstond voor vragen. Dat durft iemand die over een brede kennis beschikt. Ik was onder de indruk over zijn reacties wat betreft mijn opmerkingen. Hij weet bijvoorbeeld over:

  • De wet van Betz: Maximaal 59% van de windenergie kan geoogst worden. Wij zitten vrijwel op dit percentage, zodat wind is uitontwikkeld.
  • De derde macht regel: Bij halvering van de windsnelheid is de oogstbare energie nog maar 1/8ste.

Per maand komen er 4 à 5 kolencentrales bij. Wereldwijd worden er 1600 honderd kolencentrales- en 200 nieuwe kerncentrales gebouwd. Zijn antwoord op de tegenstrijdigheid van energiebeleid was dat vooral China en India niet afhankelijk wilden worden. Deze opmerking bracht ons waar de discussie over dient te gaan: hoe kunnen wij onze plaatselijke stroombehoefte veilig stellen?

Een voor mij onbekende man uit de zaal stelde aan ondergetekende de vraag: “hoe denk jij dan een lamp boven je tafel te laten branden?” Als antwoord pakte ik mijn WAKA WAKA dat licht betekent. Het is een apparaat dat niet groter en dikker is dan een mobieltje. Er zit een zonnecel op met een naar verhouding gigantische stroomopslag. Het geeft een vel licht boven je tafel dat 36 uur kan blijven branden. Via een simpele aansluiting kun je er mobieltjes en je laptop mee opladen. Het belangrijkste van dit systeem is de pure onafhankelijkheid. Er zit geen meter tussen. De overheid kan daar niets uit pinnen behalve de BTW over de aanschaf, € 68.

Er kwamen meer ideeën naar voren. Martin stelde voor dat EAZ de windmolens laat plaatsen op industrieterreinen in het Eemshavengebied. De opgewekte stroom komt immers direct in het net. Dus het maakt niet uit waar het geplaatst word. Belanghebbenden kunnen simpel mee investeren op afstand zonder dat de omgeving wordt aangetast. Toen viel er even een stilte.

Geweldig zo’n discussie. Deze avond was er eindelijk niet eentje van het ‘meeprofiteren’ jargon of het ‘er effe doorheen draagvlakken’. Wij hebben net ons Reitdiep-DNA verdedigd, nu moet dat op energiegebied. Het is al weer jaren geleden dat de tendens om het dorp te slopen vooruitgang betekende. Feike van Kammen heeft hier een stokje voor gestoken. Nu moeten wij een stokje steken voor het slopen van ons ‘beschermd’ dorpsgezicht als zijnde vooruitgang!

Besparing van energie en overgaan op volhoudbare energie moet ons allen aangaan. Het gaat hierbij om lokaal onafhankelijke energie. Om een juiste keuze te kunnen maken moeten wij de gevolgen zien van het ‘voorzorgsprincipe’, ook wel het ‘voorzorgsbeginsel genoemd. Het is een moreel en politiek principe over hoe te handelen bij wetenschappelijke onzekerheid. De toepassing van dit begrip brengt hoge sociaal-maatschappelijke en economische kosten met zich mee en kan zelfs risico verhogend werken. De waan op dit moment is het opzij zetten van wetenschappelijk bewijs. Het reduceren van onomkeerbare schade (Zie NAM). Geen meting kosteneffecten. Toenemende politisering van de wetenschap. Twaalf miljard subsidie geeft de heer Kamp uit via het budget Steunregeling Duurzame Energie (SDE+). Het wordt bekostigd uit een opslag op de energietarieven. Het bedrag zal oplopen tot meer dan 100 mld.

Het voorzorgsprincipe is te duur om als instrument te dienen om onherstelbare schade aan het onvervangbare, zoals een leven, een landschap, schone lucht, schoon drinkwater, een schone bodem te voorkomen. Het is daarom terecht dat Ruud ergens begin dit jaar weer een vergadering uitschrijft om echte alternatieven te bespreken.

Albêrt vroeg mij onlangs: “Kees, heb jij wel eens bezoek gehad van een mededorpsbewoner die wat meer wil weten over wat jij schrijft?” Antwoord: “Nee, maar men is altijd welkom om met mij van gedachten te wisselen”.

 

Met vriendelijke groet, Kees van Ee

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search